en bild
Kategorier för sidan Hälsovård Reportage

Barnmorskans råd om amning

Amning är en fråga som engagerar och ofta leder till debatt. Men oavsett om föräldrar ammar eller flaskmatar är närheten bland det viktigaste. Barnmorskan Ann-Charlotte Andersson menar att matstunden är ett samspel mellan mamman och barnet, så det är viktigt att vara närvarande.

  • Text Amanda Hjelm
  • Foto Praktikertjänst

När ett nyfött barn ska få mat är det viktigaste inte exakt hur det går till, utan mer under vilka former det sker.
– Matningen är ett samspel mellan mamma och barn, så det är viktigt med lugn och ro runtomkring. Det är också viktigt att vara närvarande så att den nyfödda kan knyta an till sin förälder. Det är något vi jobbar mycket med nu i och med telefonernas växande betydelse och intresset för sociala medier, säger Ann-Charlotte Andersson, barnmorska på Praktikertjänsts vårdcentral Cederkliniken i Piteå.  

Tidigare var rådet att mata sitt barn var fjärde timme. Men eftersom alla barn är olika är det bättre att se till just sitt barns behov. Vissa äter mer sällan, medan andra behöver äta oftare. 

Men den vanligaste frågan från nyblivna föräldrar är ofta densamma oavsett om barnet ammas eller matas med flaska: Hur vet man när barnet fått i sig tillräckligt?
– Vi brukar säga att barnet är mätt när det släpper bröstet eller flaskan, somnar och är helt avslappnat. Att ofta behöva byta blöja är också ett friskhetstecken, säger Ann-Charlotte Andersson.

Andra tecken är att barnet är piggt, sugvilligt med energi och ökar i både vikt och längd.

 Ett barn som inte är nöjt fortsätter söka efter bröstet eller nappen. Det kan bero på att den inte är mätt, har ont i magen eller vill ha mer närhet.

Blocks

Tips till föräldrar:

Det är vanligt och inget konstigt att ha amningsproblem, men kan vara svårt att prata om. Om du behöver råd kring amning eller flaskmatning kontakta din BVC-mottagning. Låt barnet själv styra sina matstunder i form av mängd och tidpunkt. Barnet ska få äta så ofta den vill och kommer sluta när den känner sig nöjd och mätt. Det går åt mycket energi vid amning så se till att äta och dricka ordentligt. Anklaga inte dig själv om amningen misslyckas och du flaskmatar, njut i stället av stunden tillsammans. Tänk på att det är viktigt med hud mot hud även om du flaskmatar, det ger barnet trygghet och närhet till föräldrarna. Under de tre första månaderna är det viktigt att bara föräldrarna matar barnet med flaskan. Vänner och släkt kan få hjälpa till att rapa men matandet bör bara föräldrarna ha hand om.