en bild
Kategorier för sidan Hälsovård

”Många har svårt att prata om barnlöshet”

På Charlottamottagningen i Karlstad träffar de dag­ligen par som har svårt att få barn. De flesta blir till slut gravida med hjälp. Men vägen dit kan kännas hopplös.

  • Text Natalie Roos
  • Foto Praktikertjänst

Gynekologen Charlotta Wållgren har drivit mottagningen, som är en del av Praktikertjänst, i mer än 20 år. Barnmorskan Inga-Lill Ragnarson var med från start och Katarina Sandström har varit där nästan lika länge. Det innebär att de har en gemensam erfarenhet på 60 år, vilket märks när vi sätter oss på de träsnidade stolarna i väntrummet. De börjar berätta om ofrivillig barnlöshet – något som är vanligt och drabbar mellan vart sjunde och tionde par. Men problemen kan vara tabubelagda och svåra att prata om.

– En del väljer att behålla det helt för sig själva och inte prata om svårigheterna. Det blir oerhört tufft, säger Inga-Lill Ragnarson.

Ålder påverkar fertilitet mest eftersom äggen succesivt blir färre och av sämre kvalitet.

– Det kan vara bra att prata med sin släkt om hur det var för dem när de ville ha barn. Många tänker inte på det men fertilitet handlar också om genetik, säger Charlotta Wållgren.

De som försökt få barn i över ett år utan preventivmedel kan vända sig till vården och starta en fertilitetsutredning. Då görs bland annat en gynekologisk undersökning med ultraljud för att titta på kvinnans livmoder och äggstockar, ofta kontrolleras också äggledarna. Mannen lämnar ett spermaprov för att utreda om det går att hitta någon förklaring till infertiliteten. Man brukar även ta blodprov för att analysera sköldkörtelfunktion, äggcellsreserven och ibland också äggstockshormoner.

– För patienter kan det bli en urladdning att komma till oss. De har hållit inne med smärtan så länge och så släpper de den i vårt knä och vi kan hjälpa dem, säger Katarina Sandström.

Om kvinnan har problem med ägglossning, kan hon också få tabletter eller sprutor för att framkalla ägglossning.

– Beroende på vad vi hittar och vem patienten är går vi vidare på olika sätt. Om allt ser bra ut och kvinnan är under 38 år ska man ha försökt i två år innan vi sätter igång en IVF-behandling, säger Charlotta Wållgren.

Reglerna kring fertilitet och IVF, också kallat provrörsbefruktning, ser olika ut i olika landsting. Men på många håll får den som är under 40 år och inte har egna barn sedan tidigare tre kostnadsfria IVF-försök. Därefter får patienten betala själv. Ett försök på IVF Centrum i samarbete med Charlottamottagningen kostar till exempel ungefär 35 000 kronor. En IVF-behandling kan ge biverkningar som flytningar, blödningar, svullen mage, humörsvängningar, trötthet, huvudvärk och illamående. Det finns också en risk för överstimulering, vilket innebär att för många äggblåsor utvecklas.

– För många ägg innebär en fysisk risk och det gör att vi måste vara extra försiktiga vid första försöket. Det är ett finlir, vi behöver både bromsa och gasa för att se hur kroppen reagerar, säger Katarina Sandström.

Chansen att bli gravid med IVF beror på flera faktorer, men generellt kan man säga att den är ungefär 30–45 procent vid första försöket. På Charlottamottagningen tvingas de ibland också ge tunga besked till patienter, det kan handla om män som helt saknar spermier eller kvinnor som inte har några ägg alls.

– Det blir så klart en chock och man ifrågasätter hela sig själv. Allt man tagit för givet ställs helt plötsligt på sin spets. Att inte kunna få barn är ju så existentiellt som det kan bli. Det uppfyller mycket av våra liv och tankar, säger Charlotta Wållgren.

Det är också vanligt att situationen sliter på förhållandet och att par separerar.

– I dag när det finns så många möjligheter blir det svårt att få ett avslut och bestämma att det inte går. Det är oerhört slitsamt och en del tar lån för att kunna fortsätta behandlingen.

– Och så hör man om de som blir gravida utan att ens försöka, inte konstigt att det gör ont, säger Inga-lill.

Men IVF är samtidigt en säker metod som hjälper många att få barn, och på Charlottamottaningen upplever de att kunskapen blivit större.

– Folk är mer informerade i dag och har ofta pratat med vänner och kollegor som gjort det, säger Katarina Sandström.

Och många stressar upp sig i onödan eftersom de allra flesta får barn antingen på egen hand eller med medicinsk hjälp, lugnar Katarina Sandström.

– Det är helt normalt att det tar tid att bli gravid och inget att oroa sig för på en gång.