en bild
Kategorier för sidan Hälsovård

Tabubelagt med hudsjukdomar

Huden är avgörande för vår överlevnad. Men sjukdomar som drabbar huden är ofta tabu­belagda och känsliga att prata om. Och det är vanligt att patienter påverkas även socialt, berättar hudläkarna Helen Ingemarsdotter och Tore Särnhult.

  • Text Amanda Hjelm
  • Foto Shutterstock

Hos en vuxen person väger huden uppskattningsvis fyra kilo och är närmare två kvadratmeter stor. Det är vårt största organ och hjälper oss att känna värme, kyla, tryck och smärta. Samtidigt reglerar huden vår kroppstemperatur och vätskebalans. Huden spelar även en stor roll för vårt immunförsvar och är det viktigaste skyddet för att vi ska vara friska.
– Huden skyddar våra inre organ mot yttre påverkan och fungerar som en barriär mot bakterier, virus och strålning. Man skulle kunna säga att huden är den yttre muren som skyddar från sådant som är dåligt för de inre organen, säger Tore Särnhult, hudspecialist på Hallandskustens Hudmottagning. 

En slät hy har länge varit ett skönhetsideal och det sägs att den egyptiska drottningen Kleopatra till och med badade i mjölk för att hålla huden ungdomligt rynkfri. Men vad hon och många i dag kanske inte känner till är att det i själva verket är solen och inte åldern som har störst påverkan på huden. 
– Många tror att det är åldrandet som gör att vi blir rynkiga i ansiktet, men faktum är att solen står för 80 procent av föråldringsprocessen. Jag brukar be personer jämföra med huden på undersidan av armarna som inte exponerats för sol i lika stor utsträckning om de inte tror mig, säger Tore Särnhult. 

Även vår livsstil har inverkan på hur huden mår, förklarar Helen Ingemarsdotter som är hudläkare på Praktikertjänst Hudmottagning Öresund. Rökning försämrar till exempel blodcirkulationen, vilket bidrar till att huden åldras snabbare. Även dåliga matvanor och brist på motion brukar leda till ökade hudproblem.
– Huden mår bäst när vi äter sunt, rör på oss, avstår från tobak och dricker måttlig mängd alkohol, säger hon. 

Några av de vanligaste hudsjukdomarna är psoriasis, acne, rosacea, svampinfektioner i huden och eksem. Ofta är just hudsjukdomar tabubelagda och det är vanligt att patienter skäms, berättar Tore Särnhult:
– Det är till stor del huden och hur den ser ut som präglar vad vi får för intryck av en människa. Därför kan det kännas jobbigt att se annorlunda ut. 

– Många av våra patienter som lider av exempelvis acne och psoriasis upplever att deras sociala liv hämmas av sjukdomen. De får tråkiga kommentarer om hur de ser ut och det påverkar självförtroendet. 

Tore Särnhult berättar att många patienter lägger timmar på att täcka och dölja sina hudproblem, en del väljer till och med bort sociala aktiviteter. Men en viktig del i behandlingen är att prata just om hur patienterna själva upplever hudsjukdomen.
– Olika sjukdomar har olika status i samhället. Vi kan diskutera knäproblem och hur de ska behandlas. Men vi sitter inte öppet och pratar om hemorrojder och eksemutbrott, säger han. 

I dag finns det flera sätt att hjälpa personer med hudproblem. Så även om det kan vara jobbigt är det viktigt att söka vård, betonar Tore Särnhult. 
– Det är inte jättemånga som blir glada när jag berättar för dem att de fått skabb. Men när de fått en diagnos är det möjligt att behandla och ibland även bota sjukdomen. Så även om det känns pinsamt är det alltid bra att söka hjälp för sina hudproblem.  

Blocks

Det här visste du inte om huden

Därför gör ett paper cut ont ont Det som gör så ont om du skär fingret på ett papper är att luften kommer åt hudens smärtreceptorer. 30 000 hudceller dör varje minut Kroppen är täckt av döda hudceller och under dessa finns nya som kroppen producerar. Inom 3–6 månader har alla hudceller dött och bytts ut. Det går inte att smörja för mycket Du har kanske hört att mjukgörande krämer hämmar hudens naturliga återhämtningsförmåga? Det stämmer inte. Din hud och dina läppar mår bra av de flesta återfuktande krämerna. Tusentals ­hudsjukdomar Det finns omkring 3 000 olika hudsjukdomar med en egen diagnos.