en bild
Kategorier för sidan Hälsovård
Taggar för sidan glutenallergi celiaki

Glutenallergi – vad är det?

Personer som är glutenallergiker tål inte proteinet gluten som finns i vete, råg och korn. För att få en diagnos behöver du besöka en läkare. Med en glutenfri kost försvinner problemen.

  • Text Amanda Hjelm

Celiaki är ett annat ord för glutenallergi och är något som du får leva med resten av livet. Besvären går över när du utesluter gluten ur din kost och idag finns flertalet glutenfria alternativ som kan användas som substitut. 

Vad händer i kroppen?

Om en person som är glutenallergiker får i sig gluten börjar immunförsvaret jobba mot det gluten som kommit till tarmen.
– Detta till att slemhinnan inne i tunntarmen blir inflammerad och tarmluddet förstörs. Det är tarmluddet inne i tarmen som tar upp näringen ur maten. Därför kommer inte näringen tas upp och kunna behållas som den ska. Detta kan resultera i diarré, gaser och ovanlig trötthet. Visa upplever även plötslig viktnedgång men symtomen varierar från person till person, säger Perjohan Lindfors mag- och tarmexpert och specialist i gastroenterologi.

Symtom på glutenallergi

Symtomen brukar skilja från person till person och kan även förändras över åren. Det är vanligt att en obehandlad glutenintolerans ger dig ett eller flera symtom. Du behöver inte ha alla symtom för att vara glutenallergiker.

Diarréer som övergår i förstoppning. Flertalet vuxna som blivit diagnostiserade med glutenallergi säger att de upplevt att magen bettet sig konstigt efter en maginfluensa och att de haft diarréer som inte gått över.

Gaser och en bubblig mage kan också vara tecken på att din mage inte mår bra av gluten.

Ovanlig trötthet och nedstämdhet kan vara tecken på att du är glutenallergiker. Kroppen känns kraftlös när du anstränger dig lite extra, exempelvis vid träning. Trötthet och nedstämdhet som påminner om en depression kan också bero på glutenintolerans. Detta beror i så fall på blod- och vitaminbrist på grund av att du inte får i dig tillräckligt mycket järn eller vitamin B12.

Viktnedgång är ett annat tecken på glutenallergi, detta kan bero på att du inte äter ordentligt som ett resultat av illamående och avsaknad av matlust. Vissa glutenallergiker kräks också, det är dock ovanligt att man går ner ovanligt mycket i vikt och blir mager.

Värk i skelettet och att det ömmar över revbenen är inte ovanligt om man är glutenallergiker då glutenallergi kan leda till benskörhet. Utöver att du har ont i skelettet får du inga andra symtom på att ditt skelett blir ömtåligare. Risken att du skulle bryta några ben för att ditt skelett försvagats är dock liten.

Blåsor i munnen är något som vissa glutenallergiker upplever, det kan även svida på tungan.

Blåsor på huden kallas för hudceliaki och förkortas då DH. Om du har hudceliaki får du hudblåsor och klåda på armbågar, underarmarna och runt stjärten. Hudceliaki behöver inte visa sig genom andra mag-tarmbesvär. Blåsorna brukar försvinna inom ett år efter det att du slutat äta gluten.

Svårigheter att bli gravid kan drabba den som är obehandlad för glutenintolerans och detta gäller både män och kvinnor.

Dubbelt så vanligt hos kvinnor

Det är ungefär en till två av hundra svenskar som är glutenallergiker. Detär idag inte fastställt varför en del blir glutenallergiker och andra inte. En viktig faktor är dock ärftlighet. En av tio personer som är glutenallergiker har någon i sin närmaste släkt som också har sjukdomen. Det dock dubbelt så många kvinnor än män som är glutenallergiker.

Finns koppling till andra sjukdomar

Om du är Diabetes typ 1, har sköldkörtelsjukdomar (hypertyreos och hypotyreos) eller har en del kroniska leversjukdomar löper du en större risk att vara glutenallergiker. Detta gäller även om du har Downs syndrom och Sjögrens syndrom. 

Sluta äta gluten

Glutenallergi är inget som går över utan en sjukdom du får leva med resten av livet. Men när du slutar äta gluten så läker tarmen inom vanligtvis några månader och symtomen brukar minska redan innan tarmen är helt läkt. För att bli av med besvären som en glutenallergi kommer med är det viktigt att hålla sig till en diet helt fri från gluten. Eftersom gluten finns i flera av våra vanliga livsmedel är det viktigt att läsa på så att du själv vet vad du kan och inte kan äta.

Vete, råg, korn, spelt (dinkel), kamut och rågvete innehåller gluten och alla produkter som innehåller en eller flera av dessa livsmedel bör du hålla dig ifrån. Flertalet glutenallergiska vuxna och barn kan äta havre och havreprodukter.

Du kan idag köpa specialtillverkade produkter som bröd, pasta och mjöl som är helt fria från gluten. För den som vill baka eget bröd finns även glutenfritt mjöl och glutenfri brödmix att testa.

Besök läkare för diagnos

Om du misstänker att du är allergisk mot gluten ska du besöka en läkare som då kommer undersöka om du är allergisk. För att kunna utredas för glutenallergi behöver du fortsätta äta gluten fram till dess att du lämnat dina tester annars kommer dessa inte att visa något. Du kommer att få lämna blodprovprov och genomföra en tunntarmsbiopsi där läkaren genom en gastroskopi tar ett prov av din tunntarm. Om det visar sig att du är glutenallergiker är det vanligt att du får träffa en dietist som lär dig vad du kan och inte kan äta.