en bild
Kategorier för sidan Hälsovård
Taggar för sidan sjukvård stockholm närakut

Närakuter ska ge bättre tillgänglighet i Stockholm

10 nya närakuter öppnar i Stockholm. De ska ge patienter som skadar sig eller blir hastigt sjuka snabbare vård. En av de nyöppnade närakuterna är Löwenströmska i Upplands Väsby.

  • Text Redaktionen
  • Foto Praktikertjänst

För att öka tillgängligheten på akutsjukvård i Stockholm har landstinget beslutat att öppna tio närakuter under 2017 och 2018. En av dessa är Närakut Löwenströmska. Cityakuten har tidigare drivit mottagningen i nästan 20 år, men den 1 januari breddades uppdraget. Det innebär att mottagningen nu tar emot patienter som kräver akutsjukvård men vars tillstånd inte är livshotande.

– Det här är en satsning på vård som ligger mellan primärvård och sjukhusvård och något som jag tror verkligen behövs för att öka tillgängligheten på sjukvård, säger Carlos Hagel, specialist i allmänmedicin och verksamhetschef på Närakut Löwenströmska.

De nya närakuterna erbjuder telefonrådgivning och sjuksköterske- och läkarmottagning. De tar bland annat hand om misstänkta frakturer, buksmärtor, sårskador, hjärnskakning eller akuta allergiska problem. De har också kompetens för barn och äldre samt ambulansintag, laboratorium och tillgång till röntgen. Närakuterna har öppet alla dagar i veckan 08.00-22.00.

– Nu vässar vi verksamheten med generösa öppettider och bredare vård. Vi fortsätter att vara en viktig del i utvecklingen av den svenska sjukvården och välkomnar alla patienter som väljer att besöka oss för sina besvär, säger Carlos Hagel.

Närakuter har också öppnats i bland annat Handen, Järva, Nacka, Huddinge och Danderyd. 

Blocks

Här finns de nya närakuterna:

Haga Handen Järva Löwenströmska, Upplands Väsby Nacka Huddinge Danderyd Södertälje (öppnar våren 2018) Rosenlund (öppnar våren 2018) Sankt Göran (öppnar hösten 2018)