en bild

Fråga experterna

”Hur håller jag sonen frisk?”

Frågeställare: Man 38 år

Fråga:

”Hej, jag har en son på åtta år som ofta blir sjuk. Finns det något vi kan göra för att se till att han håller sig frisk nu när det är tid för skolstart?”

Svar: 

Det är viktigt att tänka på god kost och att barnet får tillräckligt med sömn. Barn i den här åldern har ett stort sömnbehov och behöver återhämtning. Uppmuntra också till utevistelse, de flesta barn som kommer ut rör på sig per automatik. Sitter man inne blir det ofta stillasittande framför en dator eller surfplatta.

Jag tycker också det är noterbart att barn, precis som vuxna, kan ha väldigt olika immunförsvar. Barn som uppnått skolåldern har vanligtvis ett fullt utvecklat immunförsvar. En del vuxna är förkylda en gång i månaden, likaså barn. Sedan vet vi att över 90 procent av alla förkylningar man får är virusinfektioner och det går inte att göra så mycket åt.

Ett generellt problem i samhället är annars att föräldrar låter barn, som egentligen inte orkar, vara i skolan. Det vill säga att de kommer tillbaka för tidigt efter sjukdom, vilket förstås blir extra tufft för de mer infektionskänsliga eleverna. Om man som förälder uppfattar att sitt barn är sjukt ofta tycker jag att man ska söka hjälp på vårdcentralen.

Med vänliga hälsningar 

Eva Ljung,
sjuksköterska på Praktikertjänsts barnavårdscentral Sju Systrar i Åkersberga

Hittade du inte svar på din fråga?